Какво е важно при избора на ученическа чанта?

Какво е важно при избора на ученическа чанта?
24 август 2023

Раницата на малчуганите не трябва да е много тежка, но трябва да побира всички учебници

 

Не е препоръчително теглото на пълна ученическа чанта не трябва да надвишава 10% от теглото на детето, но със сигурност не 15%. В този случай детето започва да се навежда напред и прегърбва цялата горна част на тялото. В началните класове учениците обикновено оставят много неща от първа необходимост в училище. Препоръчително е да се проверява чантата на детето и да го предупреждавате, ако всеки ден носи ненужни неща на училище и вкъщи.Чантата също не трябва да е по-широка от тялото на детето. 

 

Чантите с анатомичен дизайн са особено важни през първите три години, но се препоръчват и в по-късни етапи на обучение.

 

Гърбът на раницата трябва да е твърд, съобразен с анатомията на гръбначния стълб и по възможност подплатен и дишащ, за да е по-приятно носенето и да не се получава изпотяване. За предпочитане е презрамките да са  да са широки и подплатени, тъй като така тежестта се разпределя по-добре и детето не изпитва дискомфорт. Много е важно презрамките да се регулират (в различните сезони детето носи различни дебели дрехи).

 

Винаги поставяйте скобите между областта на врата и раменната става. Те са стегнати правилно, когато около 70% от общото тегло е на бедрата и 30% на раменете. Центърът на тежестта на чантата трябва да е максимално близо до центъра на тежестта на тялото, за да ляга добре на гръбнака и да не пречи на движението на детето.

 

Долният ръб на чантата трябва да е на височината на кръста на детето. Някои модели имат възможност за регулиране на презрамките в задната част на главата, което е особено добре дошло за по-малки и малки деца, тъй като можете да регулирате и височината на чантата.


Най-важното е отделението на гърба, където са по-тежките неща (работни тетрадки, големи тетрадки...). Напълнете това напред, така че тежестта да е възможно най-близо до гърба и необходимите неща да не подскачат около чантата и да развалят стойката.

 

Някои чанти имат подвижна стена и ластик за издърпване на тежестта към гърба, тъй като, ако чантата има няколко отделения, за детето е по-лесно да намери необходимите неща. Страничните джобове не трябва да са много големи, но преди всичко трябва да съдържат по-леки предмети, така че чантата да поддържа баланса си.
 

Раницата трябва да бъде поджодяща за всички сезони от годината.  

 

Светлоотразителите гарантират, че детето е по-безопасно в движението дори при лоши метеорологични условия (дъжд, мъгла...) и при лоша видимост. Това е особено важно, ако чантата е по-тъмна. Ако чантата е от водоустойчив материал, работните тетрадки, тетрадките и други необходими неща няма да се намокрят дори при силен дъжд, което е особено важно за по-малките ученици, които често носят чадъри във всички посоки. Може да се закупи допълнително калъф  непромокаем за раница.

 

Нашият екип помага вече години наред на първолаци и техните родители да изберат най-подходящата раница. Вижте нашите топ предложения ТУК.

26 август 2023
Топ Ранички За Вас

Кои ранички препоръчва нашият екип за септември 2023? Разберете по-долу....

прочети още